Skolefane Kongsvinger folkeskole

Motiv: Skolefane Kongsvinger folkeskole
Avbildet person:
Avbildet sted:
Fotograf:
Årstall:
Eier:

 

Den eldste fana er fra Kongsvinger folkeskole og ble laget i 1905. Det var Bolette Kielland (1860 – 1933), datter av sogneprest i Vinger, Gabriel Kielland, som broderte motivet. Hun var gift med Hans Marius Mørdre (1859 – 1940) fra Grue. Johan Seglsten skriver om denne fana i skolehistorien for Kongsvinger, Vinger og Brandval. Da fana ble tatt i bruk 17. mai i 1905, lå det mange års arbeid bak. Allerede i 1896 kom et forslag om å skaffe folkeskolen i byen ei fane. Pengeinnsamlinga gikk sakte, og i 1900 satte Sofie Husum seg ned og forfattet et brev til skolebestyreren. Denne svarte at arbeidet gikk framover, om enn sakte, og kanskje var det en ide å lage forestilling med sang og musikk eller basar til inntekt for fanesaken.

Reidun Myrvold Holter.

Fana er av ecrufarget silke, med teksten «Kongsvinger Folkeskole» og mottoet «Fremad til lys og liv!» brodert i gull. Jenta har rød kjole, rødt hodeplagg og svarte snørestøvler, mens gutten er kledd i grå dress med knebukser, svarte strømper og svart skjermlue. De to barna er brodert som de er bevegelse bortover en grønn grasbakke, og under armen har de hver sin bunke skolebøker.

I 1949 kom det forslag om å erstatte den gamle fana med ei ny. Det var tilsynsutvalget for skolen som tok initiativet, med formann Bjarne Hanssen i spissen. Rett etter andre verdenskrig var det ikke brukbar fanesilke å få i Norge, men det ledet bare til et kreativt forslag: Hvorfor ikke høre med landsmenn i Amerika som var utvandret fra byen og dens omland?

Skoleinspektør Henrik Hanssen hadde vært på studiereise til USA noen år tidligere og henvendte seg til sine kontakter. Den norske generalkonsulen i Minneapolis hadde sendt saken til Bygdelagenes Fellesråd, som igjen kontaktet laget for Vinger, Eidskog og Odal. I 1950 kom gaven, som besto av beste kvalitet silke samt snorer og dusker. Til og med tollbeløpet dekte norskamerikanerne. Motivet ble tegnet av kunstmaler Egil Wiglin i Oslo.   Esther Pauline Tybring Struve i Oslo broderte fanen. Hun var profesjonell kunstbroderer.

Fana ble høytidelig avduket 17. mai 1952.

Reidun Myrvold Holter.

Kategori: